Συμβουλές για τη συντήρηση και τον καθαρισμό ξύλου και δέρματος

Αν θέλουμε τα έπιπλά μας να αντέξουν στο χρόνο και, ακόμα και δεκαετίες μετά, να διατηρούν ακόμα κάτι από την πρώτη τους αίγλη, τότε πρέπει να τους δώσουμε έστω την ελάχιστη φροντίδα. Ένα καλό ξύλινο έπιπλο ή ένας δερμάτινος καναπές είναι πραγματικά ανθεκτικά έπιπλα, αρκεί κι εμείς να ακολουθούμε κάποιες απλές πρακτικές ως προς τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους.

Η εταιρεία House of Classic, που έχει ταυτίσει το όνομά της με το κλασικό έπιπλο, προσφέρει μερικές πολύ απλές συμβουλές που είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντικές για τη φροντίδα των επίπλων. Το ξύλο και το δέρμα είναι από τα βασικά υλικά των κλασικών επίπλων, όπως θα δεις εδώ, κι έτσι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι συμβουλές έρχονται από την πλέον κατάλληλη πηγή.

Image

Ξύλο

Το ξύλο είναι ένα ανθεκτικό υλικό, όμορφο, κομψό που δίνει ζωή σε ένα χώρο. Φυσικά κάθε είδος ξύλου έχει τις ιδιαιτερότητές σου, αλλά ας δούμε κάποιες γενικές συμβουλές, για να το συντηρήσουμε σωστά:
1. Για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό του ξύλου, δεν πρέπει επ’ ουδενί να τοποθετείτε απευθείας επάνω σε ξύλινες επιφάνειες καυτά αντικείμενα.

2. Ένας φυσικός τρόπος για να καθαρίζετε και να αναζωογονείτε τις ξύλινες επιφάνειες είναι με ένα μείγμα από ένα μέρος λευκό ξύδι ή λεμόνι και τρία μέρη ελαιόλαδο. Απλώστε τα με ένα μαλακό πανί ακολουθώντας τα “νερά” του ξύλου και θα το δείτε να γυαλίζει, όπως πρώτα. Δοκιμάστε το μείγμα σε ένα μη εμφανές μέρος του επίπλου, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το μείγμα είναι εντάξει και δεν επηρεάζει το ξύλο.

3. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μελισσοκέρι για την περιποίηση και τον καθαρισμό των ξύλινων επιφανειών του σπιτιού σας, αφού πρώτα τα έχετε ξεσκονίσει και καθαρίσει με λίγο πράσινο σαπούνι διαλυμένο σε ελαφρώς χλιαρό νερό -σε περίπτωση που έχουν επάνω λεκέδες.

4. Φροντίστε τα ξύλινα έπιπλά σας να μην ακουμπούν ούτε να έρχονται κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως το καλοριφέρ, καθώς με το χρόνο θα αρχίσουν να θαμπώνουν.

5. Αν και τα ξύλινα έπιπλα φθείρονται όταν απορροφούν νερό, αυτό που τα επηρεάζει ιδιαίτερα είναι η ξηρότητα. Ένα βάζο με λουλούδια στο σαλόνι σας αρκεί, για να χαρίσει στο χώρο την υγρασία που τόσο έχει ανάγκη το ξύλο.

Δέρμα

Το δέρμα, όπως και το ξύλο, θέλει κι αυτό σωστή μεταχείριση, έτσι ώστε να κρατήσει για χρόνια. Σε μερικές περιπτώσεις, θα λέγαμε μάλιστα πως, σαν “ζωντανά” υλικά, έχουν και κοινές ανάγκες. Βέβαια είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δέρμα από δέρμα διαφέρει, γι’ αυτό θα περιοριστούμε σε πιο γενικές συμβουλές που έχουν εφαρμογή παντού:
1. Κρατάτε τις δερμάτινες επιφάνειες μακριά από πηγές θερμότητας ή από τη διαρκή έκθεσή του στον ήλιο, ακριβώς ό,τι ισχύει και για το ξύλο.

2. Καθαρίζετε την επιφάνεια του καναπέ σας τουλάχιστον μια φορά το μήνα με στεγνό πανί, ώστε να απομακρύνετε τη σκόνη.

3. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λεκές εφαρμόστε ένα μείγμα νερού με σαπούνι με ουδέτερο pH. Κινηθείτε με απαλές κυκλικές κινήσεις από το εσωτερικό του λεκέ προς τα έξω και στη συνέχει πάρτε την υγρασία με ένα στεγνό πανί. Καλό θα ήταν να δοκιμάσετε το μείγμα σε ένα λιγότερο εμφανές σημείο του καναπέ, πριν το εφαρμόσετε στο λεκέ, για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλεί τυχόν αλλοιώσεις

4. Αν από την εταιρεία από την οποία αγοράσατε τον καναπέ, σας έδωσαν συγκεκριμένα προϊόντα για τη συντήρηση του δέρματος, καλό είναι να τα εφαρμόζετε 2-3 φορές τον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν συντήρησης, και για κανένα λόγο μη χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λούστρο ή καθαριστικό για δερμάτινα παπούτσια ή τσάντες.

5. Τέλος, καλό είναι να προστατεύετε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις δερμάτινες επιφάνειες από αιχμηρά αντικείμενα και σε περίπτωση που τα μαξιλάρια αποσπώνται, φροντίστε να τους αλλάζετε θέση για να υπάρχει ομοιομορφία στη χρήση τους.

Τα έπιπλα είναι κι αυτά μια μορφή επένδυσης. Ειδικά τα κλασικά έπιπλα που είναι διαχρονικά και δεν επηρεάζονται από τις τάσεις της μόδας, αξίζει να τα φροντίσετε και να τα διατηρήσετε, για να τα απολαμβάνετε για χρόνια!
Πηγή : decobook.gr

Επικοινωνία

Αυγής 56, Ηράκλειο 141 21
info@freshome.gr
2102820570,
6977260192

Επικοινωνήστε μαζί μας

Image

Please publish modules in offcanvas position.